Integrál Szalon

Ken Wilber nevével fémjelzett Integrálszemlélet hazai fóruma, szoros együttműködésben az Integrál Akadémiával. (http://www.integralakademia.hu)

Szervező

Bobák Szilvia
bobak.szilvia@integralakademia.hu

Szalon

Időpont: 2011. szeptember
Shanteehouse (Budapest XI., Takács Menyhért u. 18.)
térkép

Friss topikok

Ken Wilber Mátrix értelmezése

2009.11.22. 21:00 | kabai | Szólj hozzá!

2009. november 18.-ai előadás kivonata
 

A Mátrix trilógia megkapta a "minden idők legnagyobb hatású filmjének" a címét. Két ok miatt:

  • A film készítői (Wachowski fivérek) szándékosan sohasem beszéltek arról, mit a film értelmezése, amit nagyon jól tettek. Rengeteg értelmezés született, filozófusokat írókat,művészeket ihletett meg a film, a bemutatókat követően mindenki erről beszélt.
  • A másik a különleges látványvilág alkalmazása, amely teljesen forradalmasította a trükkfilmezést.

 


Az első rész napjainkban játszódik, főhőse Neo, aki egy programozó hétköznapi életét éli. Neot egy nap különös emberek keresnek meg és elmondják neki, hogy egy álomvilágban él és itt az ideje felébredni.
A híres "milyen a mély a nyúl ürege" jelenetben fel is "ébred".

 



 

Hát nem éppen egy pozitív megvilágosodás. Ez lehet szimbolikusan az ego halála és a spirituális újjászületés.
Neo kikerül a gépek által fenntartott Mátrixből, elviszik Zionba a felébredett emberek városába és az embercsapat élén mint Kiválasztott elkezdi harcát a gépek ellen.

Az első részt még nagyon könnyű magában értelmezni. A Mátrix rossz, ami a Mátrixon kívül van az jó, a Mátrixból ki kell szabadulni, a Mátrixon kívül szabadság van, a felkelők jók a gépek rosszak stb.  'A jó és a rossz kettőssége', könnyű a nézőnek azonosítania magát a jó oldallal.
A 2. részben viszont, amelyet 4 év múlva mutattak be, kezdte megkavarni a nézőket, ugyanis a felkelőket segítő Orákulumról kiderül hogy nem más, mint a gépek által készített program.
Most akkor mi van? Valójában a gépek segítik a felkelőket? Egy szimpla akciófilm hirtelen egy komplex sztori lett, amit sokféleképpen lehet most már értelmezni. Ken Wilber szerint erre a 3. rész utolsó 20 perc a kulcs, amikor már a vak Neo eljut a gépek városába ahol találkozik a mindent háttérben mozgató fő gépezettel. Neo  a gépek városát aranyban színben, fényként látja.


 
 

Nem éppen ezt vártuk a nagy ellenségtől, hogy belső valósága valójában arany, és fénylő.
Wilber erre nem véletlenül integrál magyarázatot ad:

  • Mátrix jelképezi az elmét, Mátrixban élő tudatlanok az elme börtönében vannak (Mind) (zöld tónus);
  • Zion jelképezi a testet (Body) (kék  tónus);
  • Gépek nem mások mint maga a szellem (Spirit)  (arany tónus);

 Az elme fogságából azaz Mátrixból ki kell szabadulni és eljutni Zionba; azaz integrálni kell az eddig megtagadott testet, majd szellem integrálása következik, amely eleinte szintén el van idegenítve ezért ellenséges.  (Kereszténymisztikusok: "Pokol tüze nem más, mint Isten szeretetének tagadása")
Tehát a Mátrix története nem más, mint a tudat fejlődése a testen és az elmén keresztül a szellemig.
A racionális elmével azonosuló ember (5. szint) újra integrálja a testét (6. kentaur szint), majd integrálja formát a szellemmel  (nonduális 10 szint) a 7-8-9 szinteken túljutva.

A kiteljesedett tudatban az elme (azaz a Mátrix) barátságos hellyé válik, amely már nem börtön többé, szabadon ki be lehet járni belőle.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://integralszalon.blog.hu/api/trackback/id/tr551544726

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása