Integrál Szalon

Ken Wilber nevével fémjelzett Integrálszemlélet hazai fóruma, szoros együttműködésben az Integrál Akadémiával. (http://www.integralakademia.hu)

Szervező

Bobák Szilvia
bobak.szilvia@integralakademia.hu

Szalon

Időpont: 2011. szeptember
Shanteehouse (Budapest XI., Takács Menyhért u. 18.)
térkép

Friss topikok

Wilberi szintek és színek

2010.01.11. 21:18 | kabai | Szólj hozzá!

 A színek által jelölt világképek leírásával (lásd a 12. 06-án kelt bejegyzést) kapcsolatban felmerült a kérdés, hogy hogyan rendelhetők ezek össze A Működő Szellem rövid történetében szereplő 9+1 tudati szinttel, illetve a Graves-féle spiráldinamika szintjeivel. Ennek megválaszolása gyanánt szellemi kalandra hívom az integrálszalon blog elméleti fejtegetésekre fogékony látogatóit. Az első szakasz kicsit talán száraz és tömény, csak ha hozzá olvassátok a hivatkozott szövegeket, akkor telik meg élettel. A második szakasz két személyes reflexiót fűz hozzá az elmondottakhoz.

 

1

A spiráldinamikával kapcsolatos kérdésre hamar meglelhetjük a választ, elég egy pillantást vetni az Integrál szemlélet könyv 112-113. oldalán lévő ábrára, ahol baloldalon a színskála, jobbra középen pedig a spiráldinamikai fejlődésvonal látható. Ugyanitt kiderül, hogy egy az egyben megfeleltethetők a skála színei az emberi tudat fejlődési szakaszait bemutató Piaget/Aurobindo-féle fejlődésvonal (baloldalt középen) szintjeinek.

Ha megnézzük A Működő Szellem rövid történetében szereplő (lásd Ursus Libris kiadás 157., illetve Európa kiadás 149. oldal) 9.1 ábrát, akkor feltűnik, hogy az alsó négy szint gyakorlatilag megfelel a színskála alsó négy színének, vagyis: 1-infravörös (szenzomotoros), 2-bíborvörös (fantazmikus-érzelmi), 3-piros (leképező elme), 4-borostyánsárga (szabály/szerep elme). Ezt feltevést a szintek leírása (a 180., illetve 173. oldaltól) is megerősíti.

Ezután, az 5. fordulópont: a világcentrikus vagy érett ego szakaszban lényegében a narancssárga szint leírásához kapcsolódó gondolatok kerülnek kifejtésre, míg a következő – itt még az 5. fordulóponthoz tartozó - szakasz, Sokféleség és multikulturalizmus címen a zöld színhez tartozó pluralista szemléletet fejti ki. Ez a 6. szint előszobájának is tekinthető (sőt Bence felhívta a figyelmemet, hogy Wilber ezt későbbi műveiben már „korai víziólogikának” nevezi, tehát átsorolja oda), hiszen itt merülnek fel azok a problémák (Wilber szavaival: „a multikultik identitásválsága”), amikre ott bontakozik ki a megoldás.

A 6. fordulópont: a kentaur szintjén jelenik meg ugyanis a víziólogika, amely „képes arra, hogy a részeket összeadva meglássa a kölcsönhatások hálózatait”. Ez a színskálán két (illetve, ha a zöldet az előbbiek alapján ide soroljuk, akkor három) szintre, vagy, ha úgy tetszik, színre bomlik: a kékeszöld az integrált rendszerek világképe, a türkizkék pedig az integrált holisztikus világkép. Feltűnő viszont, hogy az Aperspektivikus téboly és különösen A transzperszonális világ küszöbén című alpontokban leírt pesszimisztikus, az egzisztencializmusról értekező szakaszok egyáltalán nem köszönnek vissza a kékeszöld és a türkizkék szintek felemelő mondataiban.

A tudat fölötti, transzperszonális tartományok közül a 7., okkult szint szép és letisztult leírását találjuk meg az indigókék színnél, némi utalással a magasabb szintekre: 8-ibolyakék (szubtilis), 9-ultraibolya (kauzális) szintekre. A nemkettősséget, a tudatfelettiséget pedig a színskála tetején lévő „tiszta fény” jelképezi.

2

Jómagam több, mint huszonöt évvel ezelőtt ismertem meg az egzisztencializmus nézeteit, átéltem az „aperspektivikus tébolyt” és A transzperszonális világ küszöbén szakaszban ecsetelt mély világnézeti pesszimizmus sem állt távol tőlem. És éppen azután kezdtem ebből lassan kimászni, amikor elolvastam A Működő Szellem rövid történetét (pontosabban annak Bence által készített, rövidített és kommentárokkal ellátott nyersfordítását). Talán joggal feltételezhetem, hogy sokan mások is vannak szerte a világban, akik hasonlóan élték ezt meg, tehát éppen Wilber munkássága az egyik tényezője annak, hogy feltárultak a kapuk a felsőbb szintek felé, és ma már ilyen optimisa hangvételűek az integrált szintek (kékeszöld-türkizkék) leírásai!

A másik dolog, ami feltűnik nekem a fenti összevetés kapcsán, hogy a korunkban még domináns racionális világképet (narancssárga) immár nem egy, hanem három szint (vagy szín, ha úgy tetszik) választja el az első transzperszonális szinttől (indigókék). Hosszabbnak tűnik az út, de egyben kidolgozottabbnak is, és ez szerintem jó hír.

Danka Miklós

 

A bejegyzés trackback címe:

https://integralszalon.blog.hu/api/trackback/id/tr521664731

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása