Integrál Szalon

Ken Wilber nevével fémjelzett Integrálszemlélet hazai fóruma, szoros együttműködésben az Integrál Akadémiával. (http://www.integralakademia.hu)

Szervező

Bobák Szilvia
bobak.szilvia@integralakademia.hu

Szalon

Időpont: 2011. szeptember
Shanteehouse (Budapest XI., Takács Menyhért u. 18.)
térkép

Friss topikok

NYÁRI SZÜNET AZ INTEGRÁL SZALONBAN!

2011.07.12. 09:32 | kabai | Szólj hozzá!

Az Integrál Szalonban kitört a vakáció.

 

 

 

Szeptembertől újra izgalmas témákkal, előadásokkal és beszélgetésekkel várunk minden kedves érdeklődőt.

A szeptemberi Integrál Szalon időpontjáról, témáiról a INTA hírlevél, illetőleg a szalon blogja: http://integralszalon.blog.hu/ ad felvilágosítást.

 

Várunk szeretettel!

 

Bobák Szilvi

A Szalon szervezője

 

Érdekes témák a májusi Integrál Szalonban!

2011.05.03. 15:57 | kabai | Szólj hozzá!

Érdemes velünk tartanod a májusi Integrál Szalonban, ahol Németh Gergő tart előadást az advaita védantáról, valamint Rákóczi Balázs és Danka Miklós beszélget az ösztönös kommunikáció és a tükörneuronok kapcsolatáról.

 

Az este első előadója Németh Gergő, aki a Mandala Jógastúdiók szakmai vezetője, a Magyar Jógaoktatók Szövetségében a felügyelő bizottság elnöke, a Belső Mosoly Közhasznú Egyesület a Természetes Életmódért elnöke, és az Internetional Association of Yoga Therapists tagja.

 

A Szalonban kötetlen beszélgetés formájában ismerkedhetsz meg az advaita védánta szemléletmódjával. A cél nem tanítás, nem egy új filozófia, koncepciórendszer adása, hanem az önmagunkról, a világról és a kettő viszonyáról alkotott téves koncepciók felismerése.

 

 

 

Az advaita védanta filozófiája szerint valódi természetünk az élmény és megértés együttesével közelíthető meg, így jelenik meg a felismerés, amely már nem csak elképzelés, könyvek, tanítók hatására felépített hitrendszer, hanem saját megélés, valódi tudás (dhjána). A tudás és tudás utáni vágy ugyan szintén az illúzió része, viszont az egyetlen olyan törekvés, amely képes kivezetni a kettősség és elkülönültség hipnózisából.

A beszélgetések során a racionális elmét használjuk, a találkozók látogatásához ezért nincsen szükség semmilyen előképzettségre, csupán nyitottságra és némi belső indíttatásra.

 

Ezt követően „Miért érzem azt, amit te?” címmel Rákóczi Balázs tart előadást.

Miért érezzük meg ösztönösen, hogy milyen hangulatban vannak a körülöttünk lévő emberek? Miért szimpatikusak vagy éppen ellenszenvesek már első ránézésre egyesek? Miért derülünk jobb kedvre, ha valaki ránk mosolyog? Miért „ragadós” a nevetés vagy az ásítás? E jelenségek neuropszichológiai magyarázata az empátia, az érzelmi intelligencia és a szeretetre való képesség alapját jelentő idegsejtekben, a tükörneuronokban rejlik, amelyeket csak nemrég fedeztek fel, és amelyek kulcsszerepet játszanak a mindennapi életünk számos területén, például a gyereknevelésben, a tanulásban, a párkapcsolatokban.

 

 

 

A tükörneuronok feltételezhetően fontos tényezői voltak az emberré válásnak és a kultúra kialakulásának is. Működési mechanizmusuk ékesen bizonyítja, hogy az ember szociális, kooperatív lény, akinek agyi struktúrái, értelmi és érzelmi képességei csak közösségben létezve, nevelés és tanulás útján fejlődhetnek ki; sőt nem túlzás az sem, ha egy közösség vagy akár az egész emberiség „társas agyáról” (social brain) beszélünk.

 

Az Integrál szalonban egy fiatal pszichológus, Rákóczi Balázs tart előadást a témáról, beszélgetőpartnere Danka Miklós, az Ursus Libris kiadó vezetője lesz.

A Kiadónál néhány hónapja jelent meg a Joachim Bauer: Miért érzem azt, amit te? Ösztönös kommunikáció és a tükörneuronok titka című könyve.

 

Időpont: 2011. május 17., kedd 18 óra

Helyszín: Shanteehouse (Budapest XI., Takács Menyhért u. 18.)

 

A további Integrál Szalonok időpontjáról, témáiról a havonta rendszeresen megjelenő INTA hírlevél, illetőleg a szalon blogja: http://integralszalon.blog.hu/ ad felvilágosítást.

 

Várunk szeretettel!

 

Bobák Szilvi

A Szalon szervezője

 

A márciusi Integrál Szalon bemutatja: ayurveda és jóga

2011.03.11. 14:36 | kabai | Szólj hozzá!

A márciusi Integrál Szalon bemutatja: ayurveda és jóga.

 

A februári Szalonban megismerkedhettünk az Integrál Tai Chi elméletével és gyakorlatával, valamint betekintést nyertünk a keresztény misztika gyakorlatába, az odaadó imádság meditációba.

 

Tovább folytatjuk utazásunkat a keleti tanok világában. Márciusban az integrál pszichológia szak tananyagában nem szereplő ayurveda-ról tart előadást meghívott vendégünk, Sonnerwirth Péter, majd az este második felében a Satyananda Yoga® elkötelezett híve és gyakorlója, Bhaktananda tart interaktív előadást a Satyananda Yoga rendszeréről.

 

 

Sonnerwirth Péter a nyolcvanas évek végén találkozott először a jógával, és ez a kapcsolat életre szólónak bizonyult.

 

 

Első tanára "Sw. Sivananda yoga" rendszerével ismertette meg. Jógaoktatói végzettségét is ebben a rendszerben szerezte.

1995 és 2001 között többször járt Indiában. Ebben az időszakban ismerte meg a Sw. Satyananda nevéhez fűződő jógarendszert, amihez szakmailag azóta is igazodik.

Ugyancsak ebben az időben Ayurvedikus masszázs terapeuta végzettséget szerzett és 2000 óta mint ájurvéda masszázs terapeuta és ayurveda tanácsadó dolgozik.

2002-ben találkozott spirituális mesterével B.A. Paramadvaiti Szvámival, akitől bhakti-jóga avatásban részesült.

 

Bhaktananda, a Satyananda Yoga® elkötelezett híve és gyakorlója 2002 óta.

 

 

 

Szerencsésnek tartja magát, hogy Swami Niranjanananda Saraswati tanítványa lehet. Tevékenységeinek középpontjában a szolgálat áll. Arra törekszik, hogy a Satyananda Yoga® módszereinek terjesztésével és a rendelkezésére álló eszközökkel hozzájáruljon Guruja küldetésének sikeréhez. Jógatanulmányait Indiában a Bihar Yoga Bharatiban és Ausztráliában a Satyananda Yoga Academy Australasia kurzusain végezte.

 

Előadás témák:

 • A Satyananda Yoga/Bihar Yoga tradíció - Egy átfogó szemléletű jógarendszer

 • A jóga ágai és a Satyananda tradíció

 • A Satyananda Yoga eszközei: ászana, pránájáma, mudra, bandha, tantrikus meditációk, satkarma-tisztítógyakorlatok,

 • védikus és tantrikus módszerek.

 • A Satyananda Yoga rendszer és a szannjásza tradíció kapcsolata

 • A jógikus életmód

 

 

Időpont: 2011. március 22., kedd 18 óra

Helyszín: Shanteehouse (Budapest XI., Takács Menyhért u. 18.)

 

A további Integrál Szalonok időpontjáról, témáiról a havonta rendszeresen megjelenő INTA hírlevél, illetőleg a szalon blogja: http://integralszalon.blog.hu/ ad felvilágosítást.

 

Várunk szeretettel!

 

Bobák Szilvi

A Szalon szervezője

 

 


 

Integrál Tai Chi és Odaadás Imája

2011.02.03. 12:33 | kabai | Szólj hozzá!

 Integrál Tai Chi és Odaadás Imája keresztény misztikus meditáció az Integrál Szalonban!- Mélyülj el benne!

 
Januárban Laár Andrást köszönthettük körünkben, kinek érdekes, izgalmas, és egyben humoros előadásából megtudtuk, hogy mi várható 2011-ben.
Az erről készült videófelvételt hamarosan feltesszük az Integrál Akadémia honlapjára, így ha nem tudtál eljönni, vagy újra megnéznéd, akkor itt lehetőséged lesz rá.
 
A februári Szalonban a csendé és az elmélyedésé lesz a főszerep.
 
Először Szommer Gabriella előadását hallgatjuk meg az Integrál Tai Chiről.
 
Ahogy az energia feléled és kiterjed, felfedezünk egy magasabb szintű filozófiát, világnézetünk szélesebbé válik, elégedettebbek leszünk és megtaláljuk a lehetőséget arra, hogy kifejezzük önmagunkat, a szeretet és a gondoskodás segítségével. Ennek elősegítésére jött létre az Integral Tai Chi, amely egy olyan holisztikus rendszer, mely 10 alapmozdulatot (testi rész), relaxációt (tudati rész) és meditációt (szellemi rész) foglal magába.
A gyakorlatsorozat a jógát, a Tai Ji Quant (Tai Chi Chuant), a Qi Gongot (Chi Kungot) és a meditációt egyesíti. Az Integral Tai Chi egymásra épülő tananyagok rendszere, melyet Hang Truong Mester dolgozott ki és állított össze Taoista hagyományok alapján a XX. sz. igényeihez igazítva.
 
Tiszteletreméltó Heng Troung Mester
 
A 10 forma lépésről lépésre emeli fel az energiát a gerincoszlop mentén. A gyakorlás hatására javul az egészség, erősödik az immunrendszer és megerősödnek a szervek. Növeli a rugalmasságot, a kitartást és az erőt. Csökken a stressz káros hatása a szervezetben. Pozitívvá, optimistává és kiegyensúlyozottá tesz. Csökkenti az öregedés hátrányait. Segít megőrizni a testi és szellemi fiatalságot.
 
Szommer Gabriella Integral Tai Chi oktató, Integral masszőr, craniosacrális terapeuta, életmód tanácsadó. Gyermekkora óta foglalkoztatták a különféle filozófiai és életmóddal kapcsolatos dolgok, és több módszer elsajátítása után 1998-ban elkezdett Hosszú lépéses, yang stílusu Tai Ji Quant, Qi Gongot és taoista alkímiát tanulni Havasi Andrástól. 2006-ban találkozott Hang Truong vietnámi Mesterrel, aki által megismerte az Integral Tai Chi gyakorlatait és filozófiáját. Kétszer volt nála hosszabb-rövidebb időre az USA-ban tanulmányúton, ahol az ősi taoizmusra és buddhizmusra, illetve modern tanulmányokra (spiráldinamika) épülő módszerét tanulmányozta és azóta is folyamatosan tanulja és tanítja ezeket (Integral Tai Chi és Integral meditáció).
 
Az este második felében dr. Kis Dániel a kereszténymisztika gyakorlatát mutatja be először szóban, majd ezt követőena gyakorlatban, melynek keretében gyakorlati szemlélődő imamód meditációt tart.
 
Kis Dániel filozófiát, teológiát tanult, majd Angliában diplomáciát és nemzetközi kapcsolatokat. Ezután a londoni egyetemen közgazdász MBA-t szerzett menedzsment tudományokban, ám szellemi irányultságát tekintve spirituális szabadságot hirdető, egyházi dogmatikától mentes, szerteágazó érdeklődésű és képességű, „all-round” személyiség.
 
 
„Korábban a dolgok és jelenségek érdekeltek. Wittgenstein azt mondta, hogy a „világ” tények összessége”. Nem voltam biztos ebben és így kerestem. „Homo querens” - mondtam magamról és érdekelt minden, ami ebben a furcsa, de csodás világban van, mint jelenség és tény. Később jöttem rá igazán, hogy a tényeket – jórészt - emberek követik el, vagy játszanak közre bennük. A cselekvés indokai, a motiváció, a tények „okozóinak” motorjai érdekelnek. Az ember egészében. Az ember mint „imago Dei”...."
 
Thomas Keating Atya gondolatai az Odaadás Imájáról, az elfogadás imájáról (Centering Prayer):
Az Odaadás Imája megismerteti velünk Isten első nyelvét, a csendet.
 
Szemlélődő ima
Úgy is gondolhatjuk, hogy az imádság gondolatok és érzések szavakba öntése. De ez csak egy kifejezés. A keresztény hagyomány a szemlélődő imát Isten igaz ajándékának tartja. Az értelem és a szív, sőt teljes valónk megnyílása Isten előtt - aki a Végső Valóság -, gondolatokon, szavakon és érzéseken túl. A kegyelem által kitárjuk értelmünket Isten felé, aki – mint ahogy a hitünkből ismerjük – bennünk van, közelebb, mint a lélegzetünk, a gondolataink, döntéseink vagy akár a tudatunk.
 
Az Odaadás Imája
Az Odaadás Imája egy imamódszer, ami előkészít minket arra, hogy be tudjuk fogadni a szemlélődő imádság ajándékait. Valójában egy régi gyakorlat mai formába öntve. Az Odaadás Imája nem helyettesíti a többi imaformát, inkább elmélyíti, megvilágítja jelentőségüket. Az Odaadó Ima egyben kapcsolat Istennel és figyelem, ami táplálja ezt a kapcsolatot. Ez az imamódszer túllép a pusztán Krisztussal való beszélgetésen, a Vele való egység felé vezet.
Forrás: www.hopihe.freeblog.hu
 
Gyere és tapasztald meg ezt a csendet!
 
Időpont: 2011. február 15., kedd 18 óra
Helyszín: Shanteehouse (Budapest XI., Takács Menyhért u. 18.)
 
A további Integrál Szalonok időpontjáról, témáiról a havonta rendszeresen megjelenő INTA hírlevél, illetőleg a szalon blogja: http://integralszalon.blog.hu/ ad felvilágosítást.
 
Várunk szeretettel!
 
Bobák Szilvi
A Szalon szervezője
 
 

 

Szenzációs évkezdés Laár Andrással!

2011.01.11. 10:11 | kabai | Szólj hozzá!

Tavaly decemberben úgy búcsúztunk, hogy idén is sok érdekességgel várunk Benneteket az Integrál Szalonban. Az ígéretünket megtartva különleges programmal indítjuk be a 2011-es évet.

 

A januári Szalon exkluzív vendége lesz Laár András, magyar humorista, költő, zeneszerző, színész, dalszövegíró, buddhista pap, a L’art pour l’art Társulat és a KFT együttes alapító és jelenlegi tagja,

 

(Forrás: http://laarandras.freeblog.hu/)

 

valamint Németh Gergő a Mandala Jógastúdiók szakmai vezetője, a Magyar Jógaoktatók Szövetségében a felügyelő bizottság elnöke, a Belső Mosoly Közhasznú Egyesület a Természetes Életmódért elnöke, és az Internetional Association of Yoga Therapists tagja.

 

 

A program:

18.00-18.10: Bevezető – Bobák Szilvi és Gánti Bence videó skype-on.

18.10-19.00: Németh Gergő előadása a lebegő tartályról

19.00-21.00: Laár András előadása Milyen lesz az idei évünk asztrológiai szempontból? címmel, majd kötetlen beszélgetés az elhangzottakról

 

Németh Gergő önmagáról

Már a jóga előtt is sokat foglalkoztam mozgással és az egészséges életmóddal: megismerkedtem harcművészetekkel, a japán Do In és a kínai Gyógyító Tao rendszerrel, fitoterápiát és a reformtáplálkozást tanultam, 3 évig vezettem egy vegetariánus reforméttermet.

 

A jóga több, mint egy évtizede fontos helyet foglal el az életemben. Tanultam Miklós Ervinnél, aki Yesudian közvetlen tanítványa volt, és számos jóga tanfolyamon vettem részt indiai mestereknél, valamint az Iyengar és a Satyananda rendszerek oktatóinál. Jógaoktató képzést Bálint Jánosnál, a Padma Jógastúdióban végeztem. Beavatást a Himalájai Jógatradícióban Szvámi Véda Bharatitól kaptam, aki a meditáció addig nem tapasztalt mélysegeibe vezetett be. Szellemi vezetőmnek az advaita védánta filozófia mesterét, Gangát tartom, aki Ramana Maharshi tanítványának, Papadzsinak volt felesége. Az illúzióktól való szabadság elérését célzó tanítás alapjaiban változtatta meg élet- és gondolkodásmódomat, így a jógával való kapcsolatomat is.

 

33 évesen nyitottam meg az első Mandala Jógastúdiót, ahol szembesültem a modern, városi ember fizikai és energetikai korlátaival, amelyek akadályt jelentenek nem csupán a jógatechnikák elsajátításában, de egy örömteli, egészséges életvitel kialakításában is. Hogy jobban megértsem a helytelen életmódból és tartáshibákból fakadó problémákat, amelyektől tanítványaim túlnyomó többsége szenved, Rekreáció Sportoktató, Wellness Instruktor és Gerinctréner képzéseket végeztem. Az így szerzett tapasztalatokból született a Gerincjóga, amely ötvözi a tradicionális és a modern szemléletmódot, a hatha jógát és a mozgásterápiát.

 

Jógaoktatóként igyekszem a tanítványokat saját célkitűzéseikben támogatni, bízva abban, hogy minden út végül a beteljesüléshez vezet.

 

A lebegő tartályról

Tudtad-e, hogy mi a világ egyik leghatékonyabb kikísérletezett meditációs segédeszköze? Egy kamra, amiben súlytalanul lebegsz és teljes a csend! Ez Budapesten elérhető.

 

A lebegő tartály (flotation tank), melyet neveznek szamádhi tartálynak (a jógában a megvilágosodott tudatállapot neve a szamádhi), vagy itthon csöndfürdő néven ismertté vált tartály egy erőteljes relaxációs és önmegismerésre, tudatkutatásra alkalmas, meditációs eszköz. A pszichológiában régóta kutatják az ingermegvonás lehetőségeit: mi lenne, ha kikapcsolnánk az érzékszerveinket, ez hogyan hat az a tudatunkra? A jógában és a buddhizmusban a meditációnak és a megvilágosodásnak egyenesen feltétele az érzékszervek és az elme kikapcsolása. A 70-es évek óta pedig a new age és transzperszonális pszichológia kreatív személyiségei Kaliforniában összekapcsolták a kettőt, és kifejlesztették az érzékszerv-kikapcsolási, meditációs technikai és ingermegvonásos segédeszközök módszereit, mely a lebegő tartály megalkotásával érte el a csúcspontját.

 


A budapesti lebegőtartály
Ha felkeltette érdeklődésedet ez a módszer, próbáld ki a Mandala Jóga stúdióban (www.mandalajoga.hu)!

 

 

Tudósok azt állítják, hogy a floating segítségével érhető el a Földön ismert legmélyebb relaxációs állapot, akár egy órányi lebegés pozitív hatásai egyedülállóak, és összehasonlítva más terápiákkal a 'float tankok' egy egészen külön kategóriát képeznek. A 'floating'  különösen mély relaxációt idéz elő, a más eszközökkel megtapasztalhatónál valószínűleg jóval mélyebbet. A meditációs önfelfedezés mellett, tehát nagyon komoly relaxációra is lehet használni a lebegőtartályt. A mély relaxáció már önmagában is jótékony hatással van egészségünkre, mert szervezetünknek ebben az állapotban intenzív lehetősége van az önregenerációra. A lebegés csökkenti testünkben a káros biokémiai anyagok szintjét, ezenkívül kivételesen éles testi érzékelés is tapasztalható. Egyszerűen jobban érezzük a testünkben zajló eseményeket, képesek vagyunk tisztábban észlelni a legfinomabb jelzéseit is, és ily módon hatékonyabban tudunk a közreműködni egészségünk megóvásában, vagy annak visszaállításában.

 

A Szalonban további érdekességeket tudhatsz meg a lebegő tartállyal kapcsolatban.

Addig is látogass el az Integrál Akadémia honlapjára és olvasd el az ebben a témában megjelent cikkünket!

(http://www.integralakademia.hu/aktualitasok/archiv/2011/januar/06/lebego-tartaly-a-mely-meditacio-szenzacios-technologiaja-budapesten/)

 

Izgalmas, szórakoztató eleven este lesz, gyere, tarts velünk!

 

Időpont: 2011. január 18., kedd 18 óra

Helyszín: szervezés alatt

Belépő ára: 1.500 Ft

Részvételi szándékodat, kérjük, jelezd a bobak.szilvia@integralakademia.hu email címen.

 

A további Integrál Szalonok időpontjáról, témáiról a havonta rendszeresen megjelenő INTA hírlevél, illetőleg a szalon blogja: http://integralszalon.blog.hu/ ad felvilágosítást.

 

Várunk szeretettel!

 

Bobák Szilvi

A Szalon szervezője

 

 

Ez történt a Szalonban! – Novemberi beszámoló

2010.12.07. 10:03 | kabai | Szólj hozzá!

 

Novemberben ismét szép számban gyűltünk össze, ezért a későn érkezők már nehezen találtak helyet. „Sok jó ember kis helyen is elfér” alapon valójában örülünk, hogy pezseg az élet a Szalonban.

 

Az első előadó, Bognár Tas tudatkutató, auraszakértő érdekesen, humorosan és szemléletesen mutatta be az aura változásait különböző helyzetekben és állapotokban lévő emberek esetében. Az idő rövidsége miatt csupán néhány perc maradt arra, hogy Tas bemutassa nekünk, milyen gyakorlatok elvégzésével válhatunk mi magunk is auralátóvá, természetesen sok gyakorlással.

 

Az este második felében Danka Miklós, az Ursus Libris Kiadó vezetője bemutatta Charles Tart: A materializmus vége - A tudomány és a spiritualitás találkozása a paranormális jelenségek bizonyítékainak fényében című kötetét. Tart-ról és a kötetről tartott előadás után kötetlen beszélgetést, élménymegosztást tartottunk a paranormális jelenségekről.

 

A 2010-es évre bezárja kapuit a Szalon. Köszönjük az ezévi részvételeteket, és ígérjük, hogy 2011-ben is hasonlóan izgalmas és sokakat érdeklő témákkal várunk Benneteket. Az előadásokat követően több teret és lehetőséget fogunk biztosítani arra, hogy kötetlenül legyünk együtt, beszélgessünk, megosszunk, ötleteljünk és ismerkedjünk egymással.

 

A következő Integrál Szalon időpontja: 2011. január 18., kedd 18 óra

 

A további Integrál Szalonok időpontjáról, témáiról a havonta rendszeresen megjelenő INTA hírlevél, illetőleg a szalon blogja: http://integralszalon.blog.hu/ ad felvilágosítást.

 

Várunk szeretettel!

 

 

Bobák Szilvi

A Szalon szervezője

 

 

ÁLDOTT KARÁCSONYT ÉS BOLDOG ÚJ ÉVET KÍVÁN AZ INTEGRÁL SZALON!

 

Novemberi szalon: paranormális jelenségek és auralátás

2010.11.04. 19:34 | kabai | Szólj hozzá!

 Az októberi Szalonban két előadást hallgattunk meg, két különböző témában. Gellén Karcsi a taoizmus világába vezetett be bennünket, Bőr Róbert pedig intelligens társkereső és közösségi rendszer tervét mutatta be, majd hívta meg a résztvevőket arra, hogy érdeklődésük szerint segítsék ennek a rendszernek a továbbfejlesztését. Amennyiben szeretnél részt venni a munkában, vedd fel Bőr Róberttel a kapcsolatot a borrobert@yahoo.co.uk email címen!

 
Novemberben ismét két izgalmas előadásra hívunk, amelyek témája az aura és auralátás, illetve egy könyv megjelenése kapcsán a paranormális jelenségek szerepe az életünkben.
 
Az első előadó Bognár Tas tudatkutató, auraszakértő 5 éves ázsiai tanulmányai alatt tanult technikákkal elemzi az aurát, illetve kutatja és tanítja a tudat nappali és éjszakai természetét és használatát. Korábban informatikus lévén a tudat ismeretlen - vagy természetfelettinek tartott - megnyilvánulásait nem tartja misztikusnak. Sőt, tanfolyamain kiderül, hogy bárki képes elsajátítani az elérhetetlennek látszó auralátást, és a harmadik szem (hatodik érzék) tudatos használatát.
 
 
 
Előadásán olyan ismereteket is megoszt velünk, melyekről eddig még nem hallhattunk, hiszen közvetlenül kolostorokból hozott technikákról lesz szó, illetve az aura különböző változásait egy Magyarországon rendkívül ritka és speciális aurafényképezővel meg is tudja jeleníteni, és számunkra be is fogja mutatni. Nézd meg a fotókat a www.auraszakerto.hu galériájában!
 
A szalon második részében egy új könyv kapcsán a paranormális jelenségekről lesz szó.
 
Az Ursus Libris kiadónál a napokban jelenik meg Charles Tart: A materializmus vége - A tudomány és a spiritualitás találkozása a paranormális jelenségek bizonyítékainak fényében című kötete. Tart (aki egyébként, Stanislaw Grofhoz és Roger Walsh-hoz, hasonlóan a transzperszonális pszichológia nagy öregjei közé tartozik) több mint ötven éve kutatja ezt a területet.
 
 
Könyvében számos érdekes kísérlet és élmény leírása mellett elmagyarázza, hogy miért és hogyan érdemes a spirituális világ valóságát tudományos nézőpontból vizsgálni. Megmutatja, milyen egyoldalú, önző és sivár a korunkban eluralkodott materializmus mögött meghúzódó világkép, és hogy a paranormális jelenségek létének tudomásul vétele is segíthetné felébredésünk kezdetét, spirituális képességeink kibontakozását és az életünkben munkálkodó mélyebb erők felfedezését.
 
 
 
A könyv gerincét alkotó 11 fejezet az alábbi jelenségeket tárgyalja:
 1. Telepátia
 2. Távolbalátás (clairvoyance)
 3. Prekogníció (jövőbelátás)
 4. Pszichokinézis
 5. Okkult gyógyítás
 6. Posztkogníció (múltbalátás)
 7. Testen kívüli élmények
 8. Halálközeli élmények
 9. Halál utáni élet
 10. Médiumi tevékenység
 11. Reinkarnáció
 
A Szalonban Danka Miklós, a kiadó vezetője először ismerteti a kötetet, bemutatja Tart gondolatmenetét, kitérve az integrál szemlélethez lehetséges kapcsolódási pontokra is.
Utána a jelenlévők javaslatai alapján döntjük majd el, hogy mely jelenségekről beszéljünk részletesebben.
Ebben a részben nemcsak a könyvből vett példák kerülhetnek majd terítékre, hanem saját, témába vágó élményeidről is beszámolhatsz!
 
Integrál Szalon időpontja: 2010. november 16., kedd 18 óra
Helyszín: Shanteehouse (Budapest XI., Takács Menyhért u. 18.)
 
A további Integrál Szalonok időpontjáról, témáiról a havonta rendszeresen megjelenő INTA hírlevél, illetőleg a szalon blogja: http://integralszalon.blog.hu/ ad felvilágosítást.
 
Várunk szeretettel!
 
Bobák Szilvi
A Szalon szervezője

 

2010. szeptember 21-én újra megnyitja kapuit az Integrál Szalon!

2010.09.06. 14:32 | kabai | Szólj hozzá!

Eltelt a nyár, és az iskolakezdéssel az Integrál Szalon is megnyitja kapuit. Az Integrál Szalon elindításával az volt a célunk, hogy ez legyen az a hely, ahol aktuális, integrálos témákról tartunk előadásokat, majd megvitatjuk, beszélgetünk az elhangzottakról. A Szalon az integrál szemlélet iránt érdeklődők közösségi gyűjtőhelye.
 
 
Megújul a Szalon
Ősztől nagyobb hangsúlyt helyezünk a kötetlen együttlétre, ismerkedésre, ezért egy-egy este alkalmával egy előadást szervezünk, ami után az adott témáról kötetlenül beszélgetünk, saját élményeket, tapasztalatokat osztunk meg.
 
Szeptemberi szalontéma: milyen a vipassana meditáció és az elvonulásra való felkészülés? – Minden érdeklődő hallgatónknak ajánljuk!
A szeptemberi Szalonba sokakat foglalkoztató, és számos kérdést felvető előadást szervezünk, amelynek témája az Integrál Pszichológia képzés részét képező kötelező elvonulás.
Az este első részében a vipassana meditációról hallhatunk előadást. Elmondjuk azt is, hogy miért tartjuk fontosnak az elvonulást az integrál pszichológia képzés keretében, és ezt követően kötetlen beszélgetésben elvonuláson részt vett hallgatók osztják meg élményeiket.
 
 
 
Gyere el, ha voltál már elvonuláson, és szívesen megosztod a tapasztalataidat!
Gyere el és tedd fel a kérdéseidet, ha még nem voltál elvonuláson, vagy oszd meg a félelmeidet velünk, hogy eloszlassuk a kételyeidet!
Gyere el, ha érdekel a téma!
 
Integrál Szalon nyitás: 2010. szeptember 21., kedd 18 óra
Helyszín: Shanteehouse, Budapest XI., Takács Menyhért u. 18.
 
A további Integrál Szalonok időpontjáról, témáiról a havonta rendszeresen megjelenő INTA hírlevél, illetőleg a szalon blogja: http://integralszalon.blog.hu/ ad felvilágosítást.
 
Várunk Benneteket!
 
Bobák Szilvi
A szeptemberi szalon szervezője
 

 

 

Júniusi szalon programja

2010.06.10. 17:10 | kabai | Szólj hozzá!

A júniusi szalon izgalmas témának ad helyet, ugyanis a meghívott három előadó az emberi
kapcsolatokat, azon belül is a párkapcsolatokat veszi górcső alá, az enneagram, az integrál
szemléletű párkapcsolati modell és a KapcsolatdinamikaiÖkonómia szemszögéből, az
alábbiak szerint.

        

Karmazsin Éva, tréner az enneagramról fog beszélni, amely egy kb. 2500 éves múltra
visszatekintő karakterismereti rendszer.
Előadása oly módon kapcsolódik a párkapcsolat témájához, hogy elmeséli, hogy neki miként
segített az enneagram élete legfontosabb kapcsolatában, az önmaggal való összekapcsolódásban.
Az általa tartott előadás, csupán egy röpke bepillantást enged ebbe az ősi tudásba, de annak
megértéséhez biztosan elég lesz, hogy hogyan járulhat hozzá az enneagram rendszere a
másokhoz való hatékonyabb, sikeresebb kapcsolódáshoz.

Bobák Szilvi az én-állapotok alakulását mutatja be a párkapcsolatokban.
Előadása David Deida, ma élő párkapcsolati terapeuta által kidolgozott fejlődési modellre
épül, amelyben a felnőtt párkapcsolatok három szintjét állapította meg.
Az előadásban a három szinten, illetőleg ezek további alszakaszain keresztül bemutatásra
kerül a fejlődés folyamata. Ennek során a külső megjelenés jellemzőit az előadó kiegészíti
saját megfigyeléseivel, valamint a fejlődési modellre alapozva az egyes szinteket és azok
alszakaszait az értékrend és világnézet, az ego, valamint az emberi kapcsolatok fejlődése
szempontjából is röviden bemutatja.
Az egyes alszakaszok bemutatásának végén a tranzakcioanalízis kidolgozója, Eric Berne által
megalkotott funkcionális én-állapot modellre alapozott, és Jack Dusay által kifejlesztett
egogram segítségével Szilvi ismerteti, hogy az adott kapcsolati szinteken lévő személyeknél
mely én-állapot használata a leggyakoribb és a legfontosabb.

Bőr Róbert a KapcsolatDinamikaiÖkonómia és az emberi játszmák matematikai formulákban
is megfogalmazható összefüggéseit vázolja fel, a következő kérdések köré csoportosítva
mondanivalóját:
- Hogyan gondolkozunk magunkban, amikor egy kapcsolatunk minőségét elemezzük,
és azt gyümölcsözőnek, vagy kész ráfizetésnek tituláljuk?
- Mi alapján választunk párt, akivel érdemes, és hogyan döntjük el, hogy mennyit
invesztálunk valakibe, aki ígéretesnek tűnik?
- Mit jelentenek a „Jó tett helyébe jót várj”, vagy a „Meg lesz ennek még a böjtje”
szólások?
- Hogyan lesz jogalapunk kérni a másiktól, amit igazán szeretnénk, vagy netán arra,
hogy végleg kipenderítsük az irháját?
 

További információ a következő linken található:

http://wizek.hostei.com/coachWeb/coachWeb.html


Várunk Benneteket!

Máté Gyöngyvér és Kabai Józsi

Májusi szalon programja

2010.05.06. 19:53 | kabai | Szólj hozzá!

A következő szalon időpontja: 2010. május 25. kedd este 6 óra.

 

A szalonnak két vendége lesz. Salek Zoltán a diád kommunikációról tart bemutatót, amely során a megértés életminőségünket alapvetően meghatározó fontosságáról és a kommunikációnak egy kevéssé ismert felfogásáról tart előadást. Beszélni fog az amerikai Charles Berner által kidolgozott diád módszerről, diád kommunikációról, valamint a módszer alkalmazásáról a mindennapi kapcsolatainkban megjelenő feszültség oldásától a klasszikus, buddhista felfogás szerinti megvilágosodás eléréséig.

 

Ezt követi Jakab Zsolt indiai beszámolója. Zsolt 2 hónapig tartózkodott Indiában, melynek

során az alábbi élményekben volt része:

 - találkozott Ammával

- volt Sai Baba ashramjában

- volt az Arunachala hegynél, ahol Ramana Maharshi élt

- volt Aurovillben, ahol részt vett egy 3 napos túrán, ahol bemutatták az ottaniak a helyet

 - volt egy 3 hetes elvonuláson Rishikeshben a Himalaya tradíció rendszerében

- részt vett a Kumb Mehlan-on, a világ legnagyobb spirituális fesztiválján

- volt Ayurveda tisztító kúrán

- és volt Kashmirban, ahol egyesek szerint Jézus sírja van.

 

Várlak benneteket!

Kabai Józsi

 Szervező

Integrál Pszichológia szak

 III. évfolyam

Beszámoló a márciusi Integrál Szalonról

2010.05.06. 19:50 | kabai | Szólj hozzá!

 

A márciusi integrál szalon egész estét betöltő témája az ökológia volt.

A HOME című film vetítésével kezdtünk, amely megalapozta az érzelmi hangulatot az azt

követő előadásokra. A film nagyon szép, magasból forgatott képsorokkal hívja fel a figyelmet a problémákra, valamint a film végén bemutatja azokat az országokat is, amelyek már tettek lépéseket a természet megóvására.

         

A film után Bakó Ili mutatta be, hogyan lehet az ökológiát integrál szemlélettel vizsgálni; az előadás során a kb. 20 fős társaság között élénk párbeszéd és véleménycsere alakult ki.

Az estet Ijjas Flóra előadása és élménybeszámolója zárta. Flóra részt vett a koppenhágai klíma csúcstalálkozón, amelyről egy profi 15 perces videó készült, tele humorral és érdekes részletekkel.
 

Áprilisi szalon programja

2010.04.15. 15:00 | kabai | Szólj hozzá!

Kedves Szalonista!

Ismét megtartjuk Integrál Szalon összejövetelünket.


Mikor lesz?
2010. április 20.-án kedden, este hat órakor. A program várhatóan 9 óráig tart.

Hol?
Shantee House, amely egy hangulatos, lazulós, könnyed hely. A  klub egy nagy teremmel, külön helyiségekkel és konyhával rendelkezik, ahol teázni és eszegetni lehet.

Cím: 1113 Budapest, Takács Menyhért utca 18.

Ha BKV-val jössz,  segít a mellékelt térkép. Egyszerűen a Kosztolányi Dezső térről jutsz el az 53,150,153, 240 buszokra szállva; a térképen fekete nyíllal jeleztem, hol szállj fel. A második megálló a Hollókő utca, ott szállj le, a Shantee House piros A betűvel van jelölve a térképen.

Belépő: 1000 Ft, amely a terembérletet és a fogyasztást fedezi.

 

Mi lesz a program?
 

1. Varga Tímea: Az Újszövetség emberképének misztikus vonásai

 Tímea a szegedi bölcsészkar vallástudomány szakán végzett 2009-ben, előtte pedig katolikus teológiát tanult (PPKE). A vallástudomány szakon szakdolgozatát a misztikából írta „Misztika keleten és nyugaton a klasszikus Upanisadok, a Bhagavad Gítá, valamint az Újszövetség könyveinek tükrében” címmel.

 Előadásáról így ír:

 "Hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy misztika, igazi spiritualitás csak keleten van, a kereszténység csupán követhetetlen elváráshalmaz. Holott Jézus tanítása nem más, mint egy spirituális útra való hívás. Nem sokat beszél Istenről, még kevesebbet a világról vagy a túlvilágról. Célja az embert visszavezetni Istenhez, azaz az ember átistenülése (theosis)."

 

2.  Danka Miklós (Ursus Libris könyvkiadó vezetője): Könyvkiadás integrál szemlélettel

Az előadás keretében először a könyvkiadási tevékenységet, mint fejlődésvonalat próbálom majd bemutatni, utána pedig - Ursus Libris kötetekhez kapcsolódva – az alábbi három témában fejtem ki gondolataimat:
- Hogyan legyünk boldogok? A fogyasztói társadalom aktuális problémái (benne az ökológiai válság néhány pszichológiai vonatkozása, a márciusi szalonhoz kapcsolódva) és a kilábalás lehetőségei.
- Integrál szemléletű könyvek – meddig jutottunk és hogyan tovább?
- A Wilber által javasolt szállítószalag, avagy hogyan újulhatnak meg a tradicionális vallások tanításai gyorsan változó világunkban.

3. FILM: Thich Nhat Hanh : Az életem az üzenetem


Nhat Hanh korunk egyik legnépszerűbb buddhista szerzője. Közel száz, tanításait
tartalmazó könyv látott napvilágot. Az Ursus Librisnél megjelent kötetei:
A béke légy te magad (2003), Szívem a Nap (2005).
Hogyan él a szerzetesi közösség és mivel töltik napjaikat azok, akik részt vesznek az  elvonulásokon? Hogyan közeledhetnek egymáshoz, gyanakvásukat és haragjukat
félretéve, egymás fájdalmában osztozva a központba látogató izraeliek és palesztinok? A
minden létezővel való együttérzés, az egyetemes szeretet eszméje hogyan függ össze
Buddha tanításával? Miként lehetünk úrrá negatív érzelmeinken egyszerű légző- és
meditációs gyakorlatok segítségével? Milyen érveket sorakoztat fel Thich
Washingtonban az amerikai Kongresszus tagjai előtt mondott beszédében a szeptember
11.-i merényletek „szemet szemért” alapállású megtorlása ellen?
Ilyen témák kerülnek terítékre az egy órás filmben, amelynek szépen megkomponált
képsorai jól tükrözik Nhat Hanh tanításainak hangulatát: erőt és határozottságot, de
egyben derűt, békét, nyugalmat és szeretetet sugároznak.
Az angol nyelvű filmet magyar hangalámondással vetítjük.

 

Várlak sok szeretettel!

 

Kabai Józsi

Beszámoló a februári szalonról

2010.03.25. 17:22 | kabai | Szólj hozzá!

Mivel az állandó helyünk tulajdonosa egy hónapos amerikai útra ment, ideiglenes helyszínt kellett keresni a februári Szalonnak. A Sziddhárta Kistermét foglaltuk el, amely teljesen megtelt, kb. 25-en voltunk.

Szalon ismét az én előadásommal kezdődött, félórás előadás keretében elmondtam mindazt amelyet megtudtam az integrálszemléletű gyereknevelésről. Kvadránsok, fejlődésvonalak, szintek: ezek ismeretében teljesebb képet kaphatunk arról, hol tart gyermekünk a fejlődésben.
Lóránt Gergely tibeti úti beszámolója következett. Gergő egy pillanat alatt döntötte el, hogy Tibetbe megy és két nap alatt meg is szervezte az utat. Szórakoztató előadásmódja és a bemutatott szép képek igazi fénypontjai voltak az estének.
A napot végül Drasny József zárta, aki a Ji King nyomán kifejlesztett Ji gömb elméletét adta elő, amely során döbbenetes  összefüggésekre mutatott rá.


A következő Szalon időpontja 2010. április 20. Terveim szerint két előadó lesz, akik az integrál szemléletű könyvkiadásról valamint az Új Szövetség misztikájáról tartanak előadást. Az előadások mellett levetítésre kerül egy Thich Nhat Hahn-ról szóló film is, akit a Dalai Láma mellett a legnagyobb hatású meditációs tanítónak tartanak az USA-ban.

Várlak Benneteket!
Kabai Józsi
IP 3.

Márciusi szalon programja

2010.03.18. 09:34 | kabai | Szólj hozzá!

Kedves Szalonista!

Ismét megtartjuk Integrál Szalon összejövetelünket.

Mikor lesz?
2010. március 23.-án kedden, este hat órakor. A program várhatóan 9 óráig tart.

Hol?
Shantee House, amely egy hangulatos, lazulós, könnyed hely. A  klub egy nagy teremmel, külön helyiségekkel és konyhával rendelkezik, ahol teázni és eszegetni lehet.
Cím: 1113 Budapest, Takács Menyhért utca 18.

Aki BKV-val jön,  annak mellékeltem egy térképet. Legegyszerűbben a Kosztolányi Dezső térről lehet eljutni az 53,150,153, 240 buszokra szállva; a térképen fekete nyíllal jeleztem, hol kell felszállni. A második megálló a Hollókő utca, ott kell leszállni.
A Shantee House piros A betűvel van jelölve a térképen.

Belépő: 1000 Ft, amelyben a terembérlet és a fogyasztás is benne van.

 

Mi lesz a program?

1. Érdekesebb részek a HOME című filmből

A francia légi fotográfus Yann Arthus Bertrand és Luc Besson által rendezett film lélegzetelállító felvételeken keresztül próbálja meg felhívni figyelmünket környezetünk megóvására. A múltból a jelenbe történő navigálás során mutatja be, milyen volt és mivé lett a körülöttünk levő világ, az emberiség mekkora sebet ejtett saját ’otthonán’, a  Földön. Csupán 200.000 éve jelent meg az ember a Földön, de mintegy 50 év alatt gyorsabb ütemben formáltuk át környezetünket, mint az emberiség egész történelmében.

2. Integrál Ökológia

Bakó Ili 3. évfolyamos IP hallgató témája az integrál ökológia.
Az integrál ökológiát az Integrál Intézet munkatársai dolgozták ki és kezdték alkalmazni. Ili bemutatja, hogy a környezeti fenntarthatósághoz, a  külső (jobb oldali kvadránsok) ugyanúgy szükségesek, mint a  belső világ világcentrikus értékeket valló tudatosságszintjeinek kifejlesztése. A külső megoldások csak a problémához magához járulnak hozzá, a teljességhez szükség van a négy kvadráns szerinti gondolkodásra.

3. Könyvbemutató

Danka Miki az Ursus Libris könyvkiadó vezetője két, témához kapcsolódó könyvről fog beszélni.

4. Flóra és a koppenhágai klímacsúcs

Ijjas Flóra részt vett a kudarccal végződött klímacsúcson. Idézem Flóra szavait:

"- Mikor az egyik legismertebb klímatudós Dennis Meadows szerint a koppenhágai klímacsúcs eleve értelmetlen volt, mert az éghajlatváltozási folyamatok visszafordíthatatlanok,
- mikor a média "koppenhágai kudarcról" beszél lépten nyomon,
- mikor a díszes klímatárgyalások ideje alatt is napi 4000 gyermek hal meg vízhiány miatt,
akkor Flóra kétségbeesésében és fényszomjában az integrál szemléletet hívja segítségül a nagy környezeti problémák megértésére."

:)

Várlak sok szeretettel!

Kabai Józsi

Beszámoló a januári Integrál Szalonról

2010.03.03. 09:43 | kabai | Szólj hozzá!A januári szalon helyszíne ezúttal a Shanteehouse volt, amely egy hangulatosan berendezett klubhelyiség nem messze a Kosztolányi Dezső tértől. A klub több helyiségből áll: konyhából illetve két kisebb szobából, így több lehetőség volt a beszélgetésre illetve teázásra.
 

A Szalon programját jómagam indítottam a John Dupuy által kidolgozott Integrál Recovery témájával. John szenvedélybetegeket próbál gyógyítani integrálszemlélettel. Az elvonulásokon testedzéssel, meditációval, tanulással illetve az érzelmek gyógyításával próbálnak minél teljesebb gyógyulást biztosítani a betegeknek.
Ezután felolvastam néhány részletet Ken Wilber One Taste című könyvéből, amelyben rengeteg vicces rész, mély filozofálgatás illetve meditációs tanítás van.
 

B. Kovács Zoli energiatréner bemutatója következett, amelynek  célja a korábban meghirdetett energiaérzékelő tréning bemutatása volt. Az előadás egyfajta bevezető volt a gyakorláshoz, amely során Zoli bemutatta, milyen energiákkal dolgozhatunk és ezeket hogyan aktiválhatjuk.
 

Az estet Bakó Ili, Kun Szilvi és Horváth Örs zárta, akik a Tiszta / Terápiás Kommunikációról tartottak gyakorlati bemutatóval kiegészített előadást.

A Következő Szalon témája az ökológia lesz,  időpontja március 23, Kedd.
Terveim szerint egy ökofilmmel kezdünk, majd egy rövid előadás keretében megtudhatjuk mi is  az Integrál Ökológia. Ezt követi egy könyvbemutató, végül egy videós élménybeszámoló zárja a napot, a kudarccal végződött koppenhágai csúcstalálkozóról.


Várlak szeretettel!
Kabai Józsi
IP 3.

Integrál Szalon februárban

2010.02.11. 12:31 | kabai | Szólj hozzá!

 

Kedves Szalonista!

Ismét megtartjuk Integrál Szalon összejövetelünket.

Mikor lesz?
2010. február 18.-én csütörtökön, este hat órakor. A program várhatóan 9 óráig tart.

Hol?

Sziddhárta Központ, Andrássy út 98, Kisterem. Térkép itt.

Belépő kb. 500 Ft, amelyből a terembérletet fedezzük.

 

Mi lesz a program?


1. Kabai József: Érdekességek az Integrál Világból:

* Integral Parenting bemutatása
Gyereknevelés integrál szemlélettel

Aki szülővé válik, különleges lehetőséget kap a tudatosság fejlődésének ékes és letagadhatatlan bizonyítékára: hogyan válik egy újszülött felnőtté. A gyerek pár év alatt különböző tudatossági szinteken fejlődik keresztül (bézstől narancsig) és minden szint más szülői hozzáállást kíván, mondja az integrálszemlélet.

* Érdekes részletek Ken Wilber: One Taste című könyvéből
Ken Wilber egyik legnagyobb sikerű könyve, amely valójában egy napló 1997-ből. Hogyan él, dolgozik, meditál egy kiteljesedett ember?

2. Lóránt Gergely képes úti beszámolója Tibetről
Egy nagyon érdekes hétköznapi élmény hatására vált számomra egyértelművé, hogy hív „Tibetország” és valamit meg kell élnem ott helyben. Nem egészen 2 hét előszervezést követően neki is vágtam utamnak. Eljutottam repülővel Pekingig, majd ezt követően vonattal robogtam tovább a távoli Kína olykor varázslatos, olykor pedig lehangoló tájain, mígnem megnyílt előttem Tibet kapuja…

3. Hargitai Lajos: Beszélgetés Drasny Józseffel a Ji King elfeledett világképe c. könyve nyomán

Drasny József, a Taoista Ji king fordítójának egy másik, nem kevésbé jelentős könyvét olvastam, s ezt szeretném most figyelmetekbe ajánlani. Bevallom ez a könyv a wilberi integrál-szemlélet tükrében rendkívüli hatást gyakorolt rám. Februári integrál szalonunk vendégeként alkalmunk lesz megismerni a Ji king világának egyik nagy tudású értőjét.

Várlak sok szeretettel!

Kabai Józsi
 

Beszámoló a decemberi Integrál Szalonról

2010.02.08. 10:36 | kabai | Szólj hozzá!

Beszámoló a decemberi Integrál Szalonról

A novemberi  első Szalon összejövetel óta sikerült megvalósítani azt, amit akkor közösen elhatároztunk: havonta egyszer összejövünk, és különböző témákban rövid előadásokat hallgatunk meg egymástól.

A decemberi összejövetelt még a Darshan udvarban tartottuk meg, ahol az első órában a nyitó ismerkedési kört követően arról beszélgettünk,  hogy milyen legyen a szalonunk. A hozzászólások alapján végül az körvonalazódott, hogy igény van a rövid előadásokra, amelyeket eszmecsere és kérdések követhetnek, módot adva a közös gondolkozásra. Többen javasolták az nemzetközi integrál világból való témák behozatalát, amelyek jelenleg csak angolul érhető el. Elhatároztuk azt is, hogy középtávon egy interaktív közösségi oldalt hozunk létre a szalonlátogatók számára.

A beszélgetést követően a Cora HR osztályáról Horváth Ivett és Horváth Anikó mutatta be szervezetfejlesztési munkájukat a Coránál, amelyet integrálszemlélettel valósítottak meg. A kb. 30 perces előadás során elmesélték, milyen nehézségekkel találkoztak a dolgozók motiválása terén illetve milyen ellenállásokba ütköztek a vezetőség felől; és erre milyen megoldást nyújtott Ken Wilber által megalkotott 4 kvadráns szemlélet, amely teljesebb képet kínál a valóságról. Ritka alkalom, hogy ezt már valaki próbálta idehaza is gyakorlatban megvalósítani, ezt az előadás után számos érdeklődő kérdés is bizonyította. Az előadás összefoglalója letölthető innen.

Az este utolsó programja Horváth Őrs beszámolója volt, amelyben egy tervezett Integrál Központ megvalósításáról tartott egy szívből szóló prezentációt. Őrs egy olyan központ létrehozását tűzte ki célul, ahol terapiás, csoportos, meditatív es jóga foglalkozásokat lehet tartani. (Az előadás célja elsősorban figyelemfelkeltés volt, azóta megtartották az első megbeszélést, amelyen kb. 40 fő vett részt).


A Szalon  "dübörög" tovább, érdekes témákkal jönnek előadók, mint például:

 • Ji King
 • Tibeti útibeszámoló
 • Integrál gyereknevelés, tudatos házasság
 • Rózsakeresztesek
 • Könyvkiadás integrálszemlélettel
 • Integrál Ökológia, beszámoló a koppenhágai csúcstalálkozóról.

 

A következő Szalont február harmadik hetében tartjuk meg, a pontos időpont, helyszín és program az

integralszalon.blog.hu

oldalon lesz meghirdetve.

 

Kabai József

 

szervező

Integrál Szalon januári meghívó

2010.01.11. 21:58 | kabai | Szólj hozzá!

Kedves Szalonista!

Ismét megtartjuk Integrál Szalon összejövetelünket.

Mikor lesz?
2010. január 19.-én kedden, este hat órakor. A program várhatóan 9 óráig tart.

Hol?
Shantee House, amely egy hangulatos, lazulós, könnyed hely. A klub egy nagy teremmel, külön helyiségekkel és konyhával rendelkezik, ahol teázni és eszegetni lehet.

Nézd meg itt, hogy néz ki: www.shanteehouse.net
Cim: XI. Takács Menyhért u. 18.

Térkép itt.

Belépő: 1000 Ft, amelyben a terembérlet és a fogyasztás is benne van.

 

Mi lesz a program?


1. Kabai József: Érdekességek az Integrál Világból:

* Integral Recovery bemutatása
John Dupuy integrálszemléletű kezelési módszere, amellyel az alkoholistákat és a szenvedélybetegeket kezeli.

* Érdekes részletek Ken Wilber: One Taste című könyvéből
Ken Wilber egyik legnagyobb sikerű könyve, amely valójában egy napló 1997-ből. Hogyan él, dolgozik, meditál egy megvilágosodott ember?

2. B. Kovács Zoltán, energia-tréner tájékoztató előadása
Zoltán védikus filozófiával foglalkozik, stresszoldó és kommunikációs tréningeket tart. Azon IP hallgatók számára, akik szeretnének a prána és a különböző tudati energiákkal alaposabban és élményszerűen megismerkedni, felajánlott egy ingyenes energiaérzékelő tréninget. Az előadás a tréning bemutatásáról, tartalmáról, részvételi lehetőségeiről szól.

3. Tiszta / Terápiás Kommunikáció
Bakó Ili, Kun Szilvi és Horváth Örs integrál pszichológia hallgatók, és végzős TK trénerek rövid ismertetőt tartanak a Tiszta/Terápiás Kommunikációról, és a februárban induló TK képzésük részleteiről.

A tiszta kommunikációt ajánljuk azoknak a laikusoknak és lelki segítőknek, akik fejleszteni kívánják a kommunikációs képességeiket; hatékonyan, érdekérvényesítő és erőszakmentes módon szeretnének kommunikálni a társas kapcsolataikban vagy az üzleti életben; valamint azoknak, akik már tanulták/tanulják a technikát és több lehetőséget szeretnének gyakorlásra.

Várlak sok szeretettel!

Kabai Józsi

Wilberi szintek és színek

2010.01.11. 21:18 | kabai | Szólj hozzá!

 A színek által jelölt világképek leírásával (lásd a 12. 06-án kelt bejegyzést) kapcsolatban felmerült a kérdés, hogy hogyan rendelhetők ezek össze A Működő Szellem rövid történetében szereplő 9+1 tudati szinttel, illetve a Graves-féle spiráldinamika szintjeivel. Ennek megválaszolása gyanánt szellemi kalandra hívom az integrálszalon blog elméleti fejtegetésekre fogékony látogatóit. Az első szakasz kicsit talán száraz és tömény, csak ha hozzá olvassátok a hivatkozott szövegeket, akkor telik meg élettel. A második szakasz két személyes reflexiót fűz hozzá az elmondottakhoz.

 

1

A spiráldinamikával kapcsolatos kérdésre hamar meglelhetjük a választ, elég egy pillantást vetni az Integrál szemlélet könyv 112-113. oldalán lévő ábrára, ahol baloldalon a színskála, jobbra középen pedig a spiráldinamikai fejlődésvonal látható. Ugyanitt kiderül, hogy egy az egyben megfeleltethetők a skála színei az emberi tudat fejlődési szakaszait bemutató Piaget/Aurobindo-féle fejlődésvonal (baloldalt középen) szintjeinek.

Ha megnézzük A Működő Szellem rövid történetében szereplő (lásd Ursus Libris kiadás 157., illetve Európa kiadás 149. oldal) 9.1 ábrát, akkor feltűnik, hogy az alsó négy szint gyakorlatilag megfelel a színskála alsó négy színének, vagyis: 1-infravörös (szenzomotoros), 2-bíborvörös (fantazmikus-érzelmi), 3-piros (leképező elme), 4-borostyánsárga (szabály/szerep elme). Ezt feltevést a szintek leírása (a 180., illetve 173. oldaltól) is megerősíti.

Ezután, az 5. fordulópont: a világcentrikus vagy érett ego szakaszban lényegében a narancssárga szint leírásához kapcsolódó gondolatok kerülnek kifejtésre, míg a következő – itt még az 5. fordulóponthoz tartozó - szakasz, Sokféleség és multikulturalizmus címen a zöld színhez tartozó pluralista szemléletet fejti ki. Ez a 6. szint előszobájának is tekinthető (sőt Bence felhívta a figyelmemet, hogy Wilber ezt későbbi műveiben már „korai víziólogikának” nevezi, tehát átsorolja oda), hiszen itt merülnek fel azok a problémák (Wilber szavaival: „a multikultik identitásválsága”), amikre ott bontakozik ki a megoldás.

A 6. fordulópont: a kentaur szintjén jelenik meg ugyanis a víziólogika, amely „képes arra, hogy a részeket összeadva meglássa a kölcsönhatások hálózatait”. Ez a színskálán két (illetve, ha a zöldet az előbbiek alapján ide soroljuk, akkor három) szintre, vagy, ha úgy tetszik, színre bomlik: a kékeszöld az integrált rendszerek világképe, a türkizkék pedig az integrált holisztikus világkép. Feltűnő viszont, hogy az Aperspektivikus téboly és különösen A transzperszonális világ küszöbén című alpontokban leírt pesszimisztikus, az egzisztencializmusról értekező szakaszok egyáltalán nem köszönnek vissza a kékeszöld és a türkizkék szintek felemelő mondataiban.

A tudat fölötti, transzperszonális tartományok közül a 7., okkult szint szép és letisztult leírását találjuk meg az indigókék színnél, némi utalással a magasabb szintekre: 8-ibolyakék (szubtilis), 9-ultraibolya (kauzális) szintekre. A nemkettősséget, a tudatfelettiséget pedig a színskála tetején lévő „tiszta fény” jelképezi.

2

Jómagam több, mint huszonöt évvel ezelőtt ismertem meg az egzisztencializmus nézeteit, átéltem az „aperspektivikus tébolyt” és A transzperszonális világ küszöbén szakaszban ecsetelt mély világnézeti pesszimizmus sem állt távol tőlem. És éppen azután kezdtem ebből lassan kimászni, amikor elolvastam A Működő Szellem rövid történetét (pontosabban annak Bence által készített, rövidített és kommentárokkal ellátott nyersfordítását). Talán joggal feltételezhetem, hogy sokan mások is vannak szerte a világban, akik hasonlóan élték ezt meg, tehát éppen Wilber munkássága az egyik tényezője annak, hogy feltárultak a kapuk a felsőbb szintek felé, és ma már ilyen optimisa hangvételűek az integrált szintek (kékeszöld-türkizkék) leírásai!

A másik dolog, ami feltűnik nekem a fenti összevetés kapcsán, hogy a korunkban még domináns racionális világképet (narancssárga) immár nem egy, hanem három szint (vagy szín, ha úgy tetszik) választja el az első transzperszonális szinttől (indigókék). Hosszabbnak tűnik az út, de egyben kidolgozottabbnak is, és ez szerintem jó hír.

Danka Miklós

 

Integrál Szalon szerdai (dec. 16. 18.30) programja

2009.12.14. 11:12 | kabai | 3 komment

 Véglegessé vált a szerdai szalon programja, amely a következő:

 •   Étel ital melletti kötetlen beszélgetés

  Témák:
   alapok lerakása, kapcsolódás más szalonokhoz, "mit képviselünk a világ felé" meghatározása, ismerkedés (kiindulási anyagként már olvasható a Világnézetek fejlődésvonala az integralszalon.blog.hu oldalon)

 •  Horváth Ivett és Horváth Anikó előadása

Ivett a Cora Magyarország központi HR  munkatársaként, pszichológus kollégájával - Anikóval - együtt  kidolgozott és megvalósított egy szervezetfejlesztési auditot  az AQAL modell mentén.

 • Horváth Örs előadása

   Integrál központ létrehozása Budapesten
   Örs és támogatói egy olyan integrál központ (450 m2 a Lehel úton) létrehozását tűzték ki, ahol terápiás, csoportos, meditatív és jóga foglalkozásokat lehet megtartani, integrálos programok mellett.

Helyszín:  Darshan udvar, pince különterem

Belépődíj nincs, azonban átlag 2000 Ft / fő minimum fogyasztást várnak a különteremért cserébe.
(Kérlek ha jössz, küldj egy egyszerű "megyek" e-mailt az integralsalon.hu@gmail.com címre)

Kabai József
szervező

Néhány fejlődésvonal táblázatos összevetése

2009.12.13. 11:15 | kabai | Szólj hozzá!

Világszemléletek fejlődésvonala

2009.12.06. 21:42 | kabai | Szólj hozzá!

Az alábbi szöveg a 2008-ban megjelent (magyar kiadás még nincs, de remélem lesz!) Integral Life Practice című könyv Wilber által írt részéből, a Világszemléletek fejlődésvonala (Spectrum of Worldviews) fejezetből való (92-97. oldal). A múltkori szalonon a színspektrum felső tartományáról, a felső szintekről szóló részeket emlegettem, de aztán úgy gondoltam, hogy jobb lesz a teljes skálát közölni.

A fejlődési szinteknek az infravöröstől az ultraibolyáig terjedő színskálájával először Wilber 2006-ban megjelent Integral Spirituality című könyvében találkoztam, ugyanez jelenik meg az Integrál szemlélet magyar kiadásának 112-113. oldalán, de ott nem kerül részletesen kifejtésre a dolog. Emiatt érzett hiányérzetemnek vetett véget az Integral Life Practice-ban talált leírás, örömmel adom most közre. (A fordítást Malik Tóth István készítette.)

Fontosnak tartom megjegyezni, hogy ez nem egyezik sem A Működő Szellem rövid történetében szereplő (lásd Ursus Libris kiadás 157., illetve Európa kiadás 149. oldal) tudati szintekkel, sem pedig a spiráldinamikában megjelenő színekkel (ez utóbbiakat Wilber a 2000-ben megjelent, A Theory of Everything című könyvében használta). Szóval a helyzet elég bonyolult és az Integrál Szalon egyik érdekes témája lehetne, hogy ezt bogozgassuk!

Danka Miklós

 

INFRAVÖRÖS – archaikus világkép

Az archaikus világkép kérlelhetetlen missziója és célja a túlélés. Itt az alapvető túlélési ösztönök uralkodnak, hogy olyan szükségleteket biztosítsanak, mint az étel, a víz, a biztonság és a meleg. A világ az érzékelési tevékenységek differenciálatlan tömegének tűnik. Az újszülöttek – mint az első Homo sapiensek – archaikus világképpel rendelkeznek, amelyben önmaguk és a világ nem különül el.

BÍBORVÖRÖS – mágikus világkép

A mágikus világképben az alany és a tárgy részlegesen átfedi egymást, így az „élettelen tárgyakról”, például a kövekről és a folyókról, úgy érzik, hogy élnek, sőt lelkük van. A szent helyek, tárgyak, rítusok, események és történetek hatással lehetnek a világra, ezért mindig meg kell bízni bennük, és óvni kell őket. A törzsi szokásokat – beleértve az átmeneti rítusokat és az évszakokhoz kötődő ciklusokat – ősi hagyományvonalon adják tovább nemzedékről nemzedékre.

A biztonságot és az oltalmat úgy igyekeznek biztosítani, hogy kötődnek a törzshöz, és azonosulnak (összeolvadnak) vele. Ennek célja a fennmaradás és a kívülállókkal szembeni védelem. A törzsfőnököt, a szülőket, az ősöket, a szokásokat és a nemzetséget engedelmesség és tisztelet illeti. A misztikus jeleket követni, a hatalmas szellemlények vágyait pedig teljesíteni kell, a törzs tartós biztonsága és boldogulása érdekében.

PIROS – hatalmi világkép

Ez a világkép jelzi az énérzet (ego) megjelenését, amely különbözik a törzstől, noha gyakran ösztönösen saját kiváltságos csoportja érdekében cselekszik. Mivel a piros indiviualizált én a világ középpontjának látja magát (egocentrikus), igyekszik azonnal kifejezni és beteljesíteni a szükségleteit és vágyait. „Minden körülöttem forog.” A piros világképpel rendelkezők nem foglalkoznak a jövővel, hanem inkább ösztönösen cselekszenek, hogy megszerezzék azt, amit akarnak – most.

A piros hősies keresése középpontjának látja magát. E keresésbe beletartoznak a hatalmas istenek, istennők, emberek és erők, amelyekkel számolni kell. Az élet ragadozókkal és prédákkal teli vad dzsungel. A fenyegetés elkerülése és a túlélés érdekében a piros beveti az erejét, vagy csatlakozik egy hatalmas vezetőhöz. A piros életét és halálát a dzsungel irányelve határozza meg: „a legerősebbek fennmaradása”. A piros a megfélemlítéssel és a másokon való uralkodással éri el, amit akar. Ha azonban gyengébb, vagy gyengébb csoporthoz tartozik, akkor gyakran jobban szolgálja az érdekeit, ha engedelmeskedik a hadvezérnek vagy a főnöknek, elfogadva a helyét az uralkodó hatalmi rendben. Cserébe védelemben részesül, és kap a zsákmányból.

BOROSTYÁNSÁRGA – mitikus világkép

A mitikus világkép istenei vagy istennői úgy uralkodnak, mint lelkünk mélyén érzett erők, melyeknek közvetlen beleszólásuk van a férfiak és a nők e világi ügyeibe. A borostyánsárga egyéneket nem csupán a rokonság és a vér köti össze: a különböző nemzetségekhez és törzsekhez tartozó egyének hihetnek ugyanabban az istenben, s ennek jegyében testvérekként egyesülhetnek.

Képesek békében együtt élni olyan szabályok uralma alatt, melyek biztosítják az élet fennálló rendjét és a stabilitást. Minden egyénnek áldozatokat kell hoznia Istenért és a hazáért, melyek megadják az élet rendjét és értelmét. Áldozataink és szenvedéseink nemesítenek meg bennünket. A piros ösztöneinek erőszaka és káosza fenyegetést jelent erre a rendezett világra. A rend és a jóság a szigorú törvényektől, az erős rendőrségtől és a katonáktól függ. Ezek az emberek hősök. Azok közülünk a tiszteletre méltók, akik keményen dolgoznak, engedelmeskednek a törvénynek, és teljesítik társadalmi kötelességeiket.

A szabályok tiszta, abszolút értelmet, irányt és célt adnak az életnek. Ezek a követendő magasabb rendű elvek. Mindenkinek megvan a maga helye a társadalomban, melyet a törvények és a vallási parancsolatok tartanak egyben. A konzervatív és tradicionális borostyánsárga világkép a rendet, a következetességet és a konvenciókat hangsúlyozza.

Itt a polarizált, fekete-fehér, etnocentrikus perspektívák uralkodnak. Vagy hívő vagy, vagy hitetlen; vagy szent vagy, vagy bűnös; vagy velünk vagy, vagy ellenünk. A tekintély mutatja meg az erényes élethez vezető helyes utat. Az ösztönön a bűntudat uralkodik, mégpedig azáltal, hogy fegyelmezetten engedelmeskedünk a hagyományos, jól megalapozott életmódnak. A ma áldozata és állandósága garantálja a jövőbeli jutalmat. Dicsőséges mennyország vár azokra, akik gondosan betartják az Egyetlen Igaz Út szabályait.

NARANCSSÁRGA – racionális világkép

A narancssárga, a modernitás racionális világképe feloldja a csoport iránt mutatott hűséget, és minden emberre egyetemes érvényű rendszereket és elveket alkalmaz. Ez az első valóban világcentrikus szemléletmód. A mindenkire kiterjedő egyenlőség, szabadság és igazságosság eszményei a narancssárgatól erednek. Amint a modernitás története mutatja, a narancssárga mozgatórugója a haladás, a siker, a függetlenség, az eredmény, a társadalmi helyzet és a gazdagság. A jövőt nem határozzák meg és nem hátráltatják a hagyományok. A ma elvégzett célirányos tetteink új holnapot hozhatnak létre.

A narancssárga azért játszik, hogy nyerjen az eszmék és lehetőségek versenyalapú piacán. A győzelem a stratégia, a tervezés és a legjobb megoldások kikísérletezése révén érhető el. A tudományos módszer példázza a narancssárga abba vetett hitét, hogy a szubjektív világ alapvetően elkülönül az objektív világtól. A narancssárga tudományának és technológiájának fenomenális sikere folyamatosan emeli az anyagi élet színvonalát az egész világon.

ZÖLD – pluralista világkép

A zöld világkép kívül állhat a narancssárga monolitikus rendszerein, és több nézőpontot is felvehet. Mivel a zöld még nem képes mély ítéletek meghozatalára, a pluralizmus és az egalitarizmus válik legalkalmasabb válaszreakciójává. Minden kölcsönös kapcsolatban áll egymással az élet holisztikus hálójában. A zöld igyekszik „demarginalizálni” az alternatív, kisebbségben lévő vagy kellőképpen nem képviselt hangokat. A pluralista világkép megpróbál egyenlő elismerésben részesíteni sokféle szempontot.

A zöld először az 1960-as években jelent meg a világ színpadán. Annak az időnek minden fontosabb társadalmi forradalma zöld színben fénylett: a környezetvédő mozgalmaktól kezdve a holisztikus egészség mozgalmán át a humán potenciál mozgalomig. A zöldet erős pluralista érzékenysége arra készteti, hogy kémlelje a horizontot: meg akar győződni róla, hogy senkit sem sértenek meg érzéseiben, és senki sem marad ki. Ennek gyakran a politikai korrektség, a közösség hangsúlyozása és a megegyezésen alapuló döntéshozatal az eredménye.

KÉKESZÖLD – az integrált rendszerek világképe

Ahogy a tudatosság növekedése során eléri a kékeszöldet, felismer valami lényegest: minden nézőpont rendkívül jól megragadja a valóság valamelyik fontos oldalát, ugyanakkor háttérbe szorítja vagy marginalizálja a dolgok egyéb oldalait (azaz mindegyik igaz, de részleges). A kékeszöld azt is felismeri, hogy egyes nézetek igazabbak és kevésbé részlegesek, mint mások. Vagyis nem minden nézet egyenlő; van mélység.

A kékeszöld most úgy látja együtt a világnézeteket, mint a fejlődő mélység és növekvő összetettség egymásba ágyazott hierarchiáját (vagy holarchiáját). Felismeri, hogy a világcentrikus nézetek nagyobb mélységgel rendelkeznek, mint az etnocentrikus nézetek. A zöld világnézet nem képes eljutni erre az ítéletre.

A kékeszöld arra is rájön, hogy a korábbi világnézetek sohasem fognak eltűnni. Mivel természetesen bontakoznak ki az evolúciós tánc során, mindegyikük (és minden élet) figyelemre és tiszteletre méltó. A kékeszöld a mélységet és a szélességet egyaránt felfogja. A kékeszöld világnézet érdeklődést mutat (és képes is rá), hogy tágasabb és többféle perspektívát tegyen magáévá. Ezek hatékonyabb látásmódot tesznek lehetővé számára, és hatékonyabban tud munkálkodni összetett, kölcsönös kapcsolatban álló rendszerekkel (tartozzanak azok a pszichológia, a társas kapcsolatok, a szervezetek vagy a globális intézmények birodalmába). Ez „jelentős ugrás” a világosság, a kreativitás, a hatékonyság és a kommunikációs képességek terén azon egyének számára, akik a kékeszöld magasságában funkcionálnak.

A kékeszöld szintjén a hiányszükségleteket felváltják a létszükségletek – e szükségletek a teljességből, nem pedig a hiányból erednek. Ezen a szinten az emberek a „problémákat” gyakran kreatív kihívásoknak látják, és optimista módon győztes/győztes megoldásokat keresnek. Túllépnek az áldozat pszichológiáján, és képesek együtt érezni mások élményeivel anélkül, hogy azonosulnának velük, vagy érzelmileg „horogra akadnának”. A képet széles vásznon látják, miközben teljesen és felelősségteljesen élnek olyan emberekként, amilyenek a jelen pillanatban, és amilyenekké a tanulás útján válnak. Tudatosságuk felszabadul, hogy élvezhesse magának a létezésnek a nagyszerűségét. Egészséges önzésre és önzetlenségre egyaránt szert tesznek, mivel törődnek mind az egyéni fejlődéssel, mind pedig az összes ember jóllétével.

TÜRKIZKÉK – integrált holisztikus világkép

A türkizkék világkép képviselője mélyebben felismeri, hogyan épül fel az összes elképzelés, beleértve a saját énérzetét is. Ahogy a tudatosság e szintje felvirrad, az emberek meglátják minden fogalmi folyamat automatikus határait. Ezért természetes módon minden perspektívánál jobban fognak rokonszenvezni a térrel, amelyben az összes perspektíva megjelenik. A türkizkék képes rá, hogy különböző egymást kiegészítő eszközöket használjon azért, hogy a lét önmagában rejlő misztériumát értelmezze. Együtt érzően méltányolja a tudatosság minden szintjének erényeit, miközben tisztán látja a határaikat.

A türkizkék szint nem csupán egyre növekvő rendszertudatossággal jár, de azzal a hajlammal is, hogy inkább e rendszerekkel azonosítsuk magunkat, mint az egyéni énnel. Ez a tudatosság transzperszonális létmódjainak kezdete. A türkizkék szint képviselői az ébrenlét állapotában azonosulhatnak vagy „egynek érezhetik magukat” a természettel, a Szellemmel, és ösztönzően hathat rájuk ez a túláradó bőség.

A türkizkék egyének gyakran nehezen találnak olyan párt, akik képesek megérteni és méltányolni teljes dimenzionalitásukat és tudatosságuk mélységét. Még világi gondolatfolyamataik is érthetőbbé teszik multidimenzionális összetettségünket, sőt minden ember, teremtmény és élő rendszer lényegi egységét. A türkizkékek még érdeklődőbbek és elkötelezettebbek lesznek a felébredés iránt, valamint mások és a világ szolgálata iránt.

INDIGÓKÉK és azon túl – az integrálton túli világkép

Az indigókék az első valóban transzperszonális világkép, ami azt jelenti, hogy az ember tudatossága túlnyúlik a személyesen. Túlmegy azon, hogy kizárólag a személyiséggel azonosítsa magát, jóllehet azonosulásába személyiségének csak rá jellemző egyedisége is beletartozik. Az indigókék világkép természetéből fakadóan elkezdi meghaladni az alany tárgytól való elkülönültségét. Mindkettőt úgy látja, hogy egy szorosan összefüggő egységben merülnek fel. Ezt a szintet az a változás is jelzi, hogy intuitívebb, rugalmasabb és áradóbb kapcsolat alakul ki a tapasztalással és a jelenségekkel. Az indigókék világképben a létezést radikálisan összekapcsolódó szövedéknek, a fény, az élet, az elme, az anyag, az energia, az idő és a tér áramlatának ökológiájának látjuk.

Az egészeket ösztönös felvillanásokban észleljük. A türkizkék a vízió (víziólogika) segítségével gondolkodik, az indigókék azonban anélkül lát, hogy különböző dolgokat kellene összefűznie. A rendszerszerű és transzperszonális egészek egyszerűen nyilvánvalók, s ebbe az ökológiai, politikai és kulturális egészek is beletartoznak, melyek meghaladják az egyént. A személyes énérzet ezekbe a nagyobb rendszerekbe nyílik, azonosul és gyakran mély egységet érez velük, különösen az ébrenlét állapotában és a durva anyagi világban.

Az indigókék világkép nem csupán átlát a durva ego-énen mint közép- és viszonyítási ponton, amelyből a kapcsolatok, folyamatok és tapasztalatok bonyolult rendszerét látjuk, hanem el is engedi az ego-ént. Ez enyhíti a feszültséget vagy stresszt az egyén és a szorosan összefüggő egység között. Az életet egy radikálisan rugalmas időskálán nézzük, mely a percektől az éveken, emberöltőkön, évezredeken, sőt a távoli időn át az alapvető időtlenségig vagy tiszta örökkévalóságig vezet. Az indigókék egyének elpihennek a Kozmoszban, a születés, növekedés, öregedés, halál, öröm és szenvedés természetes áramlásában.

Bár e lista távolról sem teljes, a fenti világképek tartalmazzák azokat a legnyilvánvalóbb szakaszokat, melyeket a tudományos kutatók meghatároztak, továbbá a magasabbakat, melyekhez az előzetes bizonyítékok kezdenek elérhetővé válni. Továbbra is el kell ismernünk, sőt tisztelnünk kell minden világképszintet azért a lényeges szerepért, amelyet betöltött és továbbra is betölt a tudat fejlődésében. A maga helyén és idejében minden egyes világkép csodálatos hatékonysággal működik a fejlődés spiráljában mind a mai napig. Gondoljunk csak bele: a fentebb leírt világképek mindegyike – az emberi kultúra múltjának egy pontján – forradalmi volt, úttörő szerepet töltött be, és ragyogó, kreatív, előremutató ugrást jelentett.

 

Megnyílt az Integrál Szalon!

2009.12.06. 21:24 | kabai | Szólj hozzá!

November 18-án tartottuk meg a Szalon nyitó ülését, amelyen  két témáról beszélgettünk.
Kezdésként, egy rövid bemutatóval fűszerezve, különböző ötletek, elképzelések merültek fel a Szalon jövőbeli programjaival kapcsolatban. Az Integrál Szalonok száma a világon kb. 70, tagjainak a száma meghaladja a 6.000 főt. Előadásokon, eszmecseréken illetve gyakorlatokon keresztül próbálják beilleszteni életükbe az integrál szemléletet.


Az Integrál Akadémia 4 éve kezdte el az integrálpszichológia oktatását, valamint számos könyv került már lefordításra Ken Wilber könyvei közül.  A hazai fórum az érdeklődők számára tehát már időszerű, a kérdés: milyen legyen a mi szalonunk?

Elhatároztuk, hogy a következő alkalommal, december 16-án újra leülünk és étel-ital mellett egy könnyed beszélgetés során, lerakjuk az alapokat.
Szó lesz arról, hogyan kapcsolódjunk a nemzetközi szalonokhoz,  definiáljuk, hogy mit is
akarunk képviselni a világ felé. Kiindulási alapként lefordításra kerül az Integral Life Practice című könyv egy rövid részlete, amely az integrál világszemléletű embert írja le. A fordítás terveink szerint egy héttel a találkozó előtt  fog megjelenni a szalon honlapján.

A programot a Mátrix trilógiáról szóló előadás zárta, amelynek kivonatos, képekkel illusztrált tartalma már olvasható az oldalunkon.

A következő Szalon időpontja: 2009. december 16. 18.30
Helyszín: Darshan udvar, pince különterem, 1088 Budapest, Krúdy Gyula u. 7.

Gyere, integrálódj Te is! Szeretettel várunk!
 
Kabai József
Az Integrál Szalon szervezője

Ken Wilber Mátrix értelmezése

2009.11.22. 21:00 | kabai | Szólj hozzá!

2009. november 18.-ai előadás kivonata
 

A Mátrix trilógia megkapta a "minden idők legnagyobb hatású filmjének" a címét. Két ok miatt:

 • A film készítői (Wachowski fivérek) szándékosan sohasem beszéltek arról, mit a film értelmezése, amit nagyon jól tettek. Rengeteg értelmezés született, filozófusokat írókat,művészeket ihletett meg a film, a bemutatókat követően mindenki erről beszélt.
 • A másik a különleges látványvilág alkalmazása, amely teljesen forradalmasította a trükkfilmezést.

 


Az első rész napjainkban játszódik, főhőse Neo, aki egy programozó hétköznapi életét éli. Neot egy nap különös emberek keresnek meg és elmondják neki, hogy egy álomvilágban él és itt az ideje felébredni.
A híres "milyen a mély a nyúl ürege" jelenetben fel is "ébred".

  

Hát nem éppen egy pozitív megvilágosodás. Ez lehet szimbolikusan az ego halála és a spirituális újjászületés.
Neo kikerül a gépek által fenntartott Mátrixből, elviszik Zionba a felébredett emberek városába és az embercsapat élén mint Kiválasztott elkezdi harcát a gépek ellen.

Az első részt még nagyon könnyű magában értelmezni. A Mátrix rossz, ami a Mátrixon kívül van az jó, a Mátrixból ki kell szabadulni, a Mátrixon kívül szabadság van, a felkelők jók a gépek rosszak stb.  'A jó és a rossz kettőssége', könnyű a nézőnek azonosítania magát a jó oldallal.
A 2. részben viszont, amelyet 4 év múlva mutattak be, kezdte megkavarni a nézőket, ugyanis a felkelőket segítő Orákulumról kiderül hogy nem más, mint a gépek által készített program.
Most akkor mi van? Valójában a gépek segítik a felkelőket? Egy szimpla akciófilm hirtelen egy komplex sztori lett, amit sokféleképpen lehet most már értelmezni. Ken Wilber szerint erre a 3. rész utolsó 20 perc a kulcs, amikor már a vak Neo eljut a gépek városába ahol találkozik a mindent háttérben mozgató fő gépezettel. Neo  a gépek városát aranyban színben, fényként látja.


 
 

Nem éppen ezt vártuk a nagy ellenségtől, hogy belső valósága valójában arany, és fénylő.
Wilber erre nem véletlenül integrál magyarázatot ad:

 • Mátrix jelképezi az elmét, Mátrixban élő tudatlanok az elme börtönében vannak (Mind) (zöld tónus);
 • Zion jelképezi a testet (Body) (kék  tónus);
 • Gépek nem mások mint maga a szellem (Spirit)  (arany tónus);

 Az elme fogságából azaz Mátrixból ki kell szabadulni és eljutni Zionba; azaz integrálni kell az eddig megtagadott testet, majd szellem integrálása következik, amely eleinte szintén el van idegenítve ezért ellenséges.  (Kereszténymisztikusok: "Pokol tüze nem más, mint Isten szeretetének tagadása")
Tehát a Mátrix története nem más, mint a tudat fejlődése a testen és az elmén keresztül a szellemig.
A racionális elmével azonosuló ember (5. szint) újra integrálja a testét (6. kentaur szint), majd integrálja formát a szellemmel  (nonduális 10 szint) a 7-8-9 szinteken túljutva.

A kiteljesedett tudatban az elme (azaz a Mátrix) barátságos hellyé válik, amely már nem börtön többé, szabadon ki be lehet járni belőle.

 

Integrál Szalon novemberi helyszíne

2009.11.14. 11:07 | kabai | Szólj hozzá!

Sikerült egy jó helyet találni az első Integrál Szalon helyszínének; a Darshan udvar különtermében (a bejárat után egyből balra le a pincébe) 20-30 fő kényelmesen elfér, van vetítési lehetőség és mindezekért csupán fogyasztani kell.

Tervezett program:

 

 • 18.00 Érkezés, rendelések felvétele
 • 18.30 Milyen programok legyenek Integrál Szalonban? Rövid bemutató, javaslatok, elképzelések közös megbeszélése
 • kb. 19.15 Szünet
 • kb. 20.00 Ken Wilber Mátrix értelmezése: rövid előadás vetítéssel, utána eszmecsere a témában

Viszlát november 18.-án szerdán!

Kabai József

(Kérlek ha jössz, küldj egy egyszerű "megyek" e-mailt az integralsalon.hu@gmail.com címre)