Integrál Szalon

Ken Wilber nevével fémjelzett Integrálszemlélet hazai fóruma, szoros együttműködésben az Integrál Akadémiával. (http://www.integralakademia.hu)

Szervező

Bobák Szilvia
bobak.szilvia@integralakademia.hu

Szalon

Időpont: 2011. szeptember
Shanteehouse (Budapest XI., Takács Menyhért u. 18.)
térkép

Friss topikok

Érdekes témák a májusi Integrál Szalonban!

2011.05.03. 15:57 | kabai | Szólj hozzá!

Érdemes velünk tartanod a májusi Integrál Szalonban, ahol Németh Gergő tart előadást az advaita védantáról, valamint Rákóczi Balázs és Danka Miklós beszélget az ösztönös kommunikáció és a tükörneuronok kapcsolatáról.

 

Az este első előadója Németh Gergő, aki a Mandala Jógastúdiók szakmai vezetője, a Magyar Jógaoktatók Szövetségében a felügyelő bizottság elnöke, a Belső Mosoly Közhasznú Egyesület a Természetes Életmódért elnöke, és az Internetional Association of Yoga Therapists tagja.

 

A Szalonban kötetlen beszélgetés formájában ismerkedhetsz meg az advaita védánta szemléletmódjával. A cél nem tanítás, nem egy új filozófia, koncepciórendszer adása, hanem az önmagunkról, a világról és a kettő viszonyáról alkotott téves koncepciók felismerése.

 

 

 

Az advaita védanta filozófiája szerint valódi természetünk az élmény és megértés együttesével közelíthető meg, így jelenik meg a felismerés, amely már nem csak elképzelés, könyvek, tanítók hatására felépített hitrendszer, hanem saját megélés, valódi tudás (dhjána). A tudás és tudás utáni vágy ugyan szintén az illúzió része, viszont az egyetlen olyan törekvés, amely képes kivezetni a kettősség és elkülönültség hipnózisából.

A beszélgetések során a racionális elmét használjuk, a találkozók látogatásához ezért nincsen szükség semmilyen előképzettségre, csupán nyitottságra és némi belső indíttatásra.

 

Ezt követően „Miért érzem azt, amit te?” címmel Rákóczi Balázs tart előadást.

Miért érezzük meg ösztönösen, hogy milyen hangulatban vannak a körülöttünk lévő emberek? Miért szimpatikusak vagy éppen ellenszenvesek már első ránézésre egyesek? Miért derülünk jobb kedvre, ha valaki ránk mosolyog? Miért „ragadós” a nevetés vagy az ásítás? E jelenségek neuropszichológiai magyarázata az empátia, az érzelmi intelligencia és a szeretetre való képesség alapját jelentő idegsejtekben, a tükörneuronokban rejlik, amelyeket csak nemrég fedeztek fel, és amelyek kulcsszerepet játszanak a mindennapi életünk számos területén, például a gyereknevelésben, a tanulásban, a párkapcsolatokban.

 

 

 

A tükörneuronok feltételezhetően fontos tényezői voltak az emberré válásnak és a kultúra kialakulásának is. Működési mechanizmusuk ékesen bizonyítja, hogy az ember szociális, kooperatív lény, akinek agyi struktúrái, értelmi és érzelmi képességei csak közösségben létezve, nevelés és tanulás útján fejlődhetnek ki; sőt nem túlzás az sem, ha egy közösség vagy akár az egész emberiség „társas agyáról” (social brain) beszélünk.

 

Az Integrál szalonban egy fiatal pszichológus, Rákóczi Balázs tart előadást a témáról, beszélgetőpartnere Danka Miklós, az Ursus Libris kiadó vezetője lesz.

A Kiadónál néhány hónapja jelent meg a Joachim Bauer: Miért érzem azt, amit te? Ösztönös kommunikáció és a tükörneuronok titka című könyve.

 

Időpont: 2011. május 17., kedd 18 óra

Helyszín: Shanteehouse (Budapest XI., Takács Menyhért u. 18.)

 

A további Integrál Szalonok időpontjáról, témáiról a havonta rendszeresen megjelenő INTA hírlevél, illetőleg a szalon blogja: http://integralszalon.blog.hu/ ad felvilágosítást.

 

Várunk szeretettel!

 

Bobák Szilvi

A Szalon szervezője

 

A bejegyzés trackback címe:

https://integralszalon.blog.hu/api/trackback/id/tr332874733

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása